Den trygge sirkelen

I Små Barnehager har vi pedagogiske ledere som har deltatt på COS-P kurs og blitt sertifisert til å holde egne kurs for foreldre om trygghetssirkelen. Circle of securety - eller trygghetssirkelen er en tilknytningsmodell som lærer deg å se barnet innenfra og forstå barnets signaler bedre.

Denne modellen beskriver i hovedsak to typer tilknytningsbehov som melder seg når barnet skal løsrive seg, prøve noe nytt osv.

1. Barnet trenger en omsorgsperson som kan støtte dets utforsking og fungere som en trygg base (passe på meg, være god mot meg, hjelpe meg, vise meg glede når vi er sammen). 

2. Barnet trenger også at omsorgspersonen er der når det søker trøst og at omsorgspersonen fungerer som en trygg havn (beskytt meg, trøst meg, vis godhet for meg, organiser følelsene mine). 

 

COS er fremstilt som en sirkel der barnet beveger seg bort fra den trygge basen, som en omsorgsperson bør være, for å utforske verden. For så å trekke seg tilbake til en trygg havn når barnet føler seg truet eller trenger trøst. 

 

Les mer: https://www.barnehage.no/artikler/den-trygge-sirkelen/428658